Insititusi Di Raja…tumbang…pertahankan?

1. Pasca Mac 2008 memperlihatkan beberapa pertembungan kuasa antara beberapa institusi penting dalam politik dan sistem berperlembagaan negara.

2. UMNO di Perlis dan Terengganu bertelagah dengan istana, lantaran calon Menteri Besar yang diusulkan tidak dipersetujui oleh Sultan dan Raja negeri masing-masing.

3. Pakatan Rakyat di Perak pula terpaksa akur pada kehendak Undang-undang Tubuh Negeri yang secara jelas mendefinisikan bahawa seorang Menteri Besar yang dilantik mestilah seorang Melayu dan beragama Islam, maka Sdr. Nizar Jamaludin ditakdirkan Allah menjadi individu terpilih.

4. Tetapi Kerajaan-kerajaan yang bermula dengan episod sukar membentuk kerajaan semakin hari semakin dingin.

5. Pakatan Rakyat di Perak cuba ditumbangkan dengan secara tidak bermoral oleh UMNO. UMNO di Terengganu dan Perlis terus bertelagah mengungkit soal kuasa yang dicita,tetapi penguasa lain yang merasa.

6. Insiden-insiden ini secara jelas membuka minda rakyat untuk kembali memikir soal-soal keperluan dan kehendak dalam kewajipan mempertahankan Institusi Di Raja.

7. Dalam sejarah Melayu, pernah dinukilkan betapa , ” raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah”. Kenyataan ini secara tidak langsung memberi erti betapa keperluan menegakkan keadilan sosial sama rata pada semua entiti masyarakat adalah menjangkaui keperluan memepertahankan status sesebuah institusi tersebut.

8. Prinsisp keadilan untuk semua menjangkaui malah melepasi keperluan mempertahankan Institusi Di Raja, jika sekiranya didapati bahawa Institusi Di Raja turut bersekongkol dengan elemen-elemen yang bersubahat menidakkan keadilan untuk marhaen terbanyak.

RAJA ADIL, RAJA DISEMBAH; RAJA ZALIM, RAJA DISANGGAH

9.”Bahawa kemuliaan dan kedaulatan seorang Raja Pemerintah itu tidak akan anakanda redha untuk dipersendakan. Untuk itu warga perlu diinsafkan supaya jangan terlalu cepat membuang pelita, kerana riang melihatkan fajar akan menyingsing; kerana hari siang juga akan berakhir…Jangan nanti bila malam mendakap senja, warga dan bangsa akan hidup teraba-raba – hilang haluan, kerana diselimuti kegelapan malam tanpa pelita,” titah baginda di istiadat menghadap sembah taat setia dan penganugerahan darjah kebesaran negeri Perak sempena ulang tahun keputeraan ke-81 Sultan Perak Sultan Azlan Shah di Istana Iskandariah di Kuala Kangsar hari ini, lapor Bernama.

 “An offspring will not allow the dignity and sovereignty of a ruler to be ridiculed. As such the people must be conscious not to be hasty to throw the lamp away, as daylight too will end. “Let it not be that as night falls, people grope about directionless, blanketed in darkness without a lamp,” he said at the pledging of loyalty and awards ceremony in conjunction with the 81st birthday of the Sultan of Perak, Sultan Azlan Shah at Istana Iskandariah here today. Bernama, April 19,Sunday.

10. Kenyataan Nazrin seperti diatas memberi gambaran betapa dia memahami dan mengerti erti serta maksud kuasa rakyat. Insititusi Di Raja bukanlah maksud akhir dalam bernegara.

11. Selaku simbol kedaulatan, maka tidak lebih tidak, Institusi Di Raja mungkin boneka penguasa zalim yang bersekongkol untuk menikmati kuasa, jika itu yang dipilih oleh Institusi Di Raja. Tetapi, Intitusi Di Raja berkemampuan memilih jalan lain, seperti halnya di Perak, Azlan boleh dengan sendirinya membubarkan Dewan Undangan Negeri sambil menyerahkan secara terbuka kepada rakyat untuk memilih maksud akhir dalam bernegara.Soal UMNO atau Pakatan Rakyat yang dipilih , terserah.

12. Semakin hari, rakyat terbanyak melihat semakin banyak hal songsang berlangsung dengan Institusi Di raja yang hanya menjadi simbol penguasa. Walaupun ada kebaikan sedikit yang tidak dinafikan, keburukan yang berlaku berterusan memberi impak yang lebih banyak.

13. Secara terbuka, kenyataan Raja Petra perlu diberi perhatian yang sewajarnya. baca It’s time to storm the Bastille

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: