Kerangka Pemikiran

1. Kerangka pemikiran orde baru dunia merupakan asas penting untuk memahami survival bangsa, idealogi perjuangan dan kemantapan jatidiri yang memastikan sama ada kerberlangsungan pembangunan negara akan dapat diteruskan atau tidak.

2. Generasi yang melalui proses ini akan mengalami pelbagai proses transformasi diri, watak, pengalaman dan persepsi terhadap pelbagai macam jenis perkara. Generasi ini akan bertanggungjawab menyediakan prasarana penting untuk menjadi wadah kepada kejayaan pembinaan tamadun.

3. Kerangka pemikiran baru ini akan turut serta menyediakan  asas dan wadah kewujudan sebuah masyarakat beragama yang tulin pada pegangan dan fahaman agamanya. Penilaian terhadap seribu satu soal dan perkara adalah diasaskan oleh kerangkan pemikiran beragama.

4. Kewujudan negara bangsa adalah suatu rentetan yang tidak akan berterusan selagi mana idealogi kewujudan negara bangsa tidak difahami dengan adil dan saksama. Negara bangsa yang beragama adalah wadah tulin untuk manusia dan warga bersatu kepada prinsip keadilan sejagat.

5. Islam, Buddha, Yahudi dan Nasrani adalah antara elemen agama yang membina warga. Dalam proses membina kerangka baru, hanya Islam dilihat menyediakan asas untuk elemen pemikiran beragama yang penting. Islam menyediakan laluan pemikiran untuk warga memikir soal-soal keperluan dan kehendak, Islam juga mewatakkan bagaimana pembinaan dan hak warga dihakimi oleh sebuah negara bertamadun, dan Islam juga meletakkan kerangka hukum yang jelas dan tidak melanggar prinsip dan hak warga.

6. Justeru, dalam mewacanakan dikusi minda berkarat, Islam akan dijadikan elemen asas untuk perbincangan panjang dan huraian serta hujah yang menjangkaui kupasan buku.

7. Pembinaan watak dan nilai diri akan merangkumi lebih jauh entiti maruah yang disoalkan oleh warga selama ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: